„Żelazne” kulki mocy z tajemniczym składnikiem

Czym są kulki mocy?

Kulki ze względu na kształt, jednak z tej orzechowej można ulepić wszystko, co Wam się podoba. Mocy, bo ładunek energetyczny jest bardzo duży w stosunku do objętości oraz dlatego, że w jednej kulce znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin i minerałów. Według mnie kulki mocy to idealna przekąska przed treningiem, jako część posiłku po treningu, na śniadanie, gdy po prostu brak Ci czasu na zjedzenie czegokolwiek innego lub kiedy masz ochotę na słodycze, ale nie chcesz znowu sięgać po przesłodzone słodycze z przeciętnej sklepowej półki. Przygotowanie kulek mocy jest bardzo proste – potrzebujesz jedynie dość silnego blendera kielichowego i parę łatwych do odnalezienia składników.

Potrzebne będą

  • 1 średniej wielkości upieczony burak ( i po sekrecie! dlatego „żelazne”- kolor jest piękny)
  • 2 garście płatków owsianych
  • 0,5 kubka migdałów
  • 0,5 orzechów włoskich
  • 1/3 kubka nerkowców
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 7-8 daktyli bez pestek
  • 4 łyżki wiórków/płatków/chipsów kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Daktyle namocz we wrzątku przez około godzinę
  2. Wszystkie składniki (w tym namoczone daktyle) umieść w kielichu blendera i zmiel na bardzo drobną mieszankę, następnie przełóż do miski
  3. Odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie płatki owsiane pobiorą resztę wody, masa zgęstnieje i łatwiej będzie wyrobić z niej kulki
  4. Po godzinie wyjmij. Przygotuj bazę do obtaczania kulek – 2-3 łyżki kakao i 2-3 łyżki ziaren kakaowca w małych miseczkach u mnie. Te obtoczone wyłącznie w kakao są według mnie najlepsze, ale możesz użyć pokruszonych orzechów, suszonych owoców, nasion chia, maku – co lubisz.
  5. Przejdź do formowania. Ze względu na buraka, masa będzie ciemno bordowa i będzie bardzo brudzić ręce – możesz śmiało użyć rękawiczek.
  6. Jeśli masz w domu wagę, możesz podzielić masę na równe części, ale możesz śmiało robić kulki na oko. Nie jest to najlżejsza przekąska, więc nie ma co przesadzać z wielkością. Z podanych wyżej składników u mnie wyszło około 14-15 kulek po mniej więcej 30 g. Po uformowaniu obtaczaj w wybranych dodatkach – wszystko będzie łatwo przywierać.
  7. Przełóż do wybranego pojemnika i przechowuj w lodówce.
  8. Smacznego !

Dodaj komentarz