Yum Woon Sen, czyli tajska sałatka, która skradnie Twoje serce

Kuchnia tajska, a weganizm

Wszyscy znają i kochają Pad Thai (samo słowo pad oznacza smażyć/smażony), różnego rodzaju curry czy smażony ryż. Kuchnia tajska jest niesamowicie różnorodna i jedna z popularniejszych, weganizowanych kuchni przez wegetarian i wegan na całym świecie. Głównie dlatego, że jest niesamowicie smaczna, różnorodna oraz, kiedy już zna się parę sekretów i podstawowych zasad – banalnie prosta w przygotowaniu i jeszcze łatwiejsza w zweganizowaniu.

Wymienione przeze mnie wyżej dania to jednak tylko namiastka kuchni tajskiej. Myślę, że częścią kuchni tajskiej, która jest niewystarczająco promowana są sałatki ! Ja mogłabym jeść je codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Najczęściej w Tajlandii (wynika to z moich własnych obserwacji) jada się Som Tam – pikantną sałatkę z papai, Yum Ma Muang – pikantną sałatkę z zielonego mango lub Yum Woon Sen – sałatkę z makaronu vermicelli z fasoli mung, która jest niesamowicie aromatyczna, świeża i po prostu przepyszna.

Myślę, że kiedy już raz jej spróbujecie, będzie częstym bywalcem na Waszych stołach. Jest prosta i lekka, a w wakacje idealnie nada się na grilla!

Czas przygotowania: 20 minut/ Ilość porcji: 3-4

Składniki

  • 100-120g makaronu vermicelli z fasoli Mung
  • 2 szalotki lub jedna cebula
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • Parę kępek naci selera naciowego (tylko część z liśćmi)
  • 50-70g orzeszków ziemnych lub nerkowców uprażonych na patelni przez 2-3 minuty do zarumienienia
Sos
  • 1/4 szklanki octu
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodziku)
  • 1 łyżka posiekanej łodygi kolendry (czasami, jeśli nie mam kolendry używam łodygi pietruszki lub pomijam)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 świeża papryczka chili (więcej lub wcale)

Przygotowanie

  • Makaron vermicelli blanszować we wrzątku przez około 3 minuty, następnie odcedzić , zalać zimną wodą, ponownie odcedzić i odstawić
  • W dużej misce wymieszać dokładnie ze sobą ocet, syrop z agawy, sok z limonki i sól
  • Drobno posiekać czosnek, łodygę kolendry i papryczkę chili, następnie przełożyć posiekane składniki do moździerza i młotkować wszystko razem przez 2-3 minuty. Przełożyć masę z moździerza do reszty sosu, wymieszać
  • Szalotki pokroić w piórka, pomidory na 6-7 części, a nać selera na kawałki długości połowy palca wskazującego (mniej więcej)
  • Wszystkie warzywa dodać do sosu, dokładnie wymieszać, odstawić na parę minut, żeby pomidory puściły sok pod wpływem soli z sosu
  • Makaron vermicelii pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, dodać do mieszanki warzyw i sosu. Dokładnie wszystko wymieszać
  • Pod koniec dodać prażone orzechy, można udekorować nacią selera lub kolendrą
  • Smacznego!

Dodaj komentarz