Wytrawna chałka przekładana ricottą z migdałów i nerkowców z ziołami

Wytrawna chałka

Chałki w Polsce zazwyczaj je się na słodko. Są bardzo popularne, a ja sama w dzieciństwie uwielbiałam jeść chałkę na śniadanie popijając kakao. Ostatnio w kręgu moich zainteresowań znalazły się drożdże. Myślę, że pierwsze ciasto zrobiłam w wieku może 13 lat, ale drożdży bałam się do bardzo niedawna. Moja mama robiła cuda używając drożdży, ale mi wypieki z ich zastosowaniem wydawały mi się skomplikowane i mało zachęcające. Myślę, że do niektórych rzeczy trzeba po prostu dorosnąć. I wygląda na to, że ja dorosłam w końcu do pieczenia z drożdżami. I wiecie co? Dawno nic nie sprawiało mi takiej satysfakcji, jak obserwacja jak drożdże fermentują, a ciasto magicznie podwaja swoje rozmiary, jest pulchne i pachnące w całym domu.

Lubię maczać chleb w oliwie lub rozmaitych pastach i pomyślałam, że fajnie by było, gdyby chleb sam w sobie był już ziołowy i pełen smaku. Stąd pomysł na chałkę z ricottą z migdałów i nerkowców i ziołami. Użyłam składników, które miałam w domu. Nadzienie może być jednak dowolnie modyfikowane – pasta z suszonych pomidorów, pesto itp. sprawdzą się na pewno. Jeśli zatem zdecydujecie się na ten przepis, bawcie się nim i pamiętajcie, że nie musicie sztywno trzymać się przepisu.

Przygotowanie: 12-15 minut aktywnej pracy, 1 godzina na wyrośnięcie i 45 minut pieczenia/ Blacha: keksówka o standardowych wymiarach

Składniki

Na chałkę
  • 3 szklanki mąki do chleba (lub uniwersalnej)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego + szczypta cukru
  • 9-10g drożdży instant (tylko takie mam, ale jeśli macie świeże – około 23g)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Na ricottę
  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • po jednej garści posiekanej szałwii, bazylii i pietruszki (zioła są dowolne. Dodajcie, co macie akurat w domu)

Przygotowanie

  • Podgrzać mleko ze szczyptą cukru do temperatury 37-45 stopni
  • Odmierzyć drożdże i rozprowadzić je na powierzchni mleka, ich fermentacja zajmie do 10 minut
  • W międzyczasie na powierzchnię roboczą odmierzyć mąkę i sól a następnie zrobić wgłębienie w środku
  • Do wgłębienia dodać miksturę mleka z drożdżami oraz oliwę z oliwek. Wszystko zagniatać przez około 8-10 minut aż ciasto będzie elastyczne i uformować kulę, następnie przełożyć ją do natłuszczonej oliwą z oliwek miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę lub do momentu, kiedy ciasto podwoi swoją objętość
  • Przygotować ricottę. Używając blendera o wysokiej mocy blendować orzechy z mlekiem sojowym, sokiem z cytryny i solą na gładką pastę. Chcemy, żeby ricotta była w miarę gładka, tylko z pojedynczymi widocznymi okruszkami migdałów *jeśli używacie blendera, który zazwyczaj z trudem mieli twarde produkty warto namoczyć nerkowce przed przez około 8 godzin. Blanszowane migdały nie wymagają moczenia.
  • Ricottę przełożyć do miseczki, dodać do niej posiekany czosnek, wymieszać.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na powierzchnie roboczą opruszoną mąką. Rozwałkować na placek o kształcie kwadratu
  • Na powierzchni rozprowadzić równomiernie ricottę, pozostawiając po 3cm wolnej przestrzeni przy bokach. Jeśli jest zbyt gęsta, warto użyć moczonej we wrzątku łyżki. Na wierzchu rozprowadzić posiekane zioła.
Ciasto z dodatkami należy zwinąć w rulon
Po zrolowaniu końce należy docisnąć do siebie
Przeciąć rulon w połowie
  • Pędzelkiem nasmarować wierzch mlekiem sojowym
  • Piec przez 40-50 minut do momentu, aż na wykałaczce nie będzie żadnych śladów surowego ciasta.
  • Podawać jeszcze ciepłe. Ciasto dość szybko wysycha, dlatego warto trzymać je pod wilgotną ściereczką lub w folii spożywczej. Najlepiej smakuje jako tost z patelni, będzie idealna zamiast buły do burgera. Można mrozić.
  • Smacznego!
  • Pamiętajcie, że zamiast proponowanego nadzienia możecie użyć np. pasty z suszonych pomidorów lub pesto!

Dodaj komentarz