Wegańskie, śródziemnomorskie klopsy z cieciorki (pieczone)

Cześć! Mam da Was dzisiaj przepis na pyszne, śródziemnomorskie klopsiki z cieciorki z ziołami.

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najczęściej polecanych diet przez lekarzy dietetyków. Bazuje na jedzeniu lokalnych produktów, używania mnóstwa ziół, spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa i przede wszystkim na cieszeniu się z jedzenia i przygotowywania posiłków.

Pierwsze, co mi przychodzi na myśl po haśle dieta śródziemnomorska to oliwa z oliwek, wino, pomidory (też suszone) , oliwki i kapary. Klopsiki są bez wina (ale można je zjeść popijając winem) , ale mają w swoim składzie wszystko to, co w diecie śródziemnomorskiej lubię i wyszło to bardzo smacznie. Dodatkowo jest to przepis, który bazuje głównie na słoikach i produktach suchych, więc jest szansa, że macie wszystko lub chociaż część w zapasach! +są pieczone, a nie smażone, więc w sumie to są po prostu idealne!

Czas przygotowania: 7-10 aktywnych minut + 25 minut pieczenia / Ilość porcji: 16 średniej wielkości klopsów

Składniki

  • 200g ugotowanej cieciorki
  • 65-70g ugotowanego ryżu (około 3 czubate łyżki)
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • 6-7 zielonych oliwek
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku (lub łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki (lub łyżeczka suszonej)
  • 3/4 łyżeczki soli (więcej lub mniej, według upodobania)
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu
  • Cebulę pokroić na 4-5 części, czosnek i zioła posiekać i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w kielichu blendera/malaksera
  • Zblendować wszystko na masę o konsystencji, jak na zdjęciu poniżej
  • Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układać obok siebie uformowane pulpety
  • Po 15 minutach pieczenia, przewrócić na drugą stronę, piec jeszcze 10 minut i….
  • gotowe!
  • Podawać z sosem majonezowym/jogurtowym lub po prostu oliwą z oliwek, najlepiej pikantną albo ziołową.
  • Smacznego !

Dodaj komentarz