Wegańskie kotlety „rybne” z cieciorki

Nad ciecierzycą mogłabym się rozpływać godzinami. Ciastka, hummus, falafel, sałatki – milion opcji na wykorzystanie. Uwielbiam takie plastyczne składniki, z których można zrobić przeróżne pyszności, a do tego są tanie i łatwo dostępne.

Dzisiaj mam dla Was pyszne kotlety z cieciorki a’la kotlety rybne. Swój morski smak zawdzięczają nori, sokowi z cytryny i koperkowi. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne! Zjedliśmy je z kremowym ryżem z ziołami, ale świetnie sprawdzą się też w bułce.

Czas przygotowania: około 50 minut do godziny – 10 aktywnych minut, 30 minut chłodzenia + smażenie Ilość porcji: 6 średniej wielkości kotletów

Składniki

  • 300g ugotowanej i osuszonej ciecierzycy,
  • 1 mała/ średnia czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 arkusza nor (tego samego, którego używamy do zrobienia sushi)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej drobno pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu
  • + 1/2 szklanki mleka sojowego wymieszanego z 1 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej + 1/2 szklanki panko/bułki tartej
  • + sos (2 łyżki jogurtu z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem)
  • +olej do smażenia

Przygotowanie

  • Do kielicha blendera odmierz połowę cieciorki (150g), dodaj rozdrobnione lekko rękami arkusze nori, zblenduj na gładką pastę (kawałki nori będą widoczne i to jest w porządku), następnie dodaj 150g pozostałej cieciorki i, pulsując, lekko rozrobnij na mniejsze kawałki. Chcemy uzyskać różne tekstury cieciorki dla lepszej konsystencji.
  • Cieciorkę i nori przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobno cebulę i resztę składników. Wymieszaj dokładnie.
  • Na talerz mieszczący się do zamrażarki połóż kawałek papieru do pieczenia. Uformuj 6 kotletów i ułóż je na papierze. Włóż do zamrażarki na około pół godziny.
  • W międzyczasie w dwóch osobnych talerzykach przygotuj mleko sojowe z mąką kukurydzianą i panko.
  • Na patelni rozgrzać olej (warstwa o grubości 1/2 grubości kotletów)
  • Wyjąć kotlety z zamrażarki. Powinny być dość twarde. Obtaczać je w mleku z mąką kukurydzianą, a następnie w panko.
  • Smażyć na średnim/dużym ogniu z obu stron do złotego koloru ( u mnie około 2-3 minut).
  • Odsączyć na papierze kuchennym z namiaru tłuszczu.
  • Podawać z sosem koperkowym lub tatarskim.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz