Wegański tort z kremem budyniowym i konfiturą z czarnej porzeczki

Cześć! Mam dzisiaj dla Was nie byle co, bo wegański tort! Wegański tort o puszystym, wilgotnym, najłatwiejszym na świecie cieście, przełożony kremem budyniowym zabarwionym na różowo i konfiturą z porzeczki, a to wszystko posypane płatkami i pudrem z róży.

Tort powstał z myślą o nadchodzącym Dniu Matki i ja właśnie o mojej mamie myślałam robiąc ten tort. Dlatego właśnie jest taki piękny, różowiutki i zrobiony z duuuużą ilością serca, co nie oznacza, że jest w przygotowaniu trudny. Wręcz przeciwnie ! Jeśli do tej pory obawialiście się wegańskich ciast, bo do ich zrobienia nie użyjecie jajek, to najwyższy czas, żeby przestać o tym myśleć. To ciasto rośnie i to bez specjalnego traktowania, ubijania aquafaby itp. Wszystkie składniki do jego wykonania macie w domu, daję słowo. Do dzieła!

Czas przygotowania: 1 aktywna godzina + około 1 i 1/3 godzina pieczenia + parę godzin chłodzenia Blacha: mała tortownica 18cm średnicy / Ilość porcji: 8-10

Ciasto

Składniki
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki + 4 łyżki mleka sojowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – parę kropel naturalnego aromatu waniliowego lub pasty z wanilii
Przygotowanie
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu
  • W średniej wielkości misce wymieszać mleko sojowe z octem jabłkowym, odstawić na 5-7 minut
  • Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier i szczyptę soli
  • Mokre składniki przelać do suchych, dodać olej i wanilię, jeśli używacie. Wymieszać drewnianą łyżką/mieszadłem. Nie przemieszać! Małe grudki są ok.
  • Ciasto podzielić na trzy równe części (lub dwie, jeśli tak wolicie). Piec osobno w natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ma dnie (wycięty okrąg z papieru do pieczenia wielkości dna tortownicy) przez około 20-25 minut (po 20 minutach należy zrobić test wykałaczki. Każdy piekarnik jest inny. Mój np. jest już dość stary, więc jeśli macie nowszy, koniecznie należy zrobić test po 20 minutach)
  • Całkowicie wystudzić

Krem budyniowy

Składniki
  • 500ml mleka sojowego
  • 2 budynie śmietankowe (niesłodzone, takie na 1/2 litra mleka)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 125g miękkiego, wegańskiego masła/margaryny
  • 3-4 krople naturalnego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym (opcjonalnie)
+ słoik dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) nisko słodzonego
Przygotowanie
  • Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, dodając cukier – potrzebujemy bardzo gęstego budyniu, więc używamy podwójnej porcji mieszanki budyniowej na 1/2 litra mleka sojowego
  • Wystudzić kompletnie pod przykryciem np. folią spożywczą (tak, żeby nie utworzyła się skorupka na wierzchu). Nie studzić w lodówce, ale pozwolić mu naturalnie wystygnąć w temperaturze pokojowej
  • Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć ręcznym mikserem na puszystą masę (masło ubiłoby się znacznie lepiej, także nie ma co oczekiwać podobnego efektu. Chodzi o to, żeby masa była gładka, miękka i lekko puszysta)
  • Do ubitego, puszystego masła dodawaj stopniowo po jednej łyżce budyniu (który powinien być bardzo dobrze wystudzony i sztywny), ubijaj do całkowitego połączenia do momentu, aż budyń się skończy. Pod koniec dodaj parę kropel barwnika, jeśli używasz i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Zupełnie opcjonalnie można odłożyć 1/3 kremu i dodać do niego mniejszą ilość barwnika – 1 lub 2 krople, jeśli chcecie, żeby Wasz krem był dwukolorowy. Ja ciemniejszym kremem przełożyłam środek ciasta, a na wierzch użyłam jaśniejszej części.
  • Krem można przechowywać w lodówce, ale zrobi się jeszcze bardziej sztywny, więc najłatwiej będzie się z nim pracowało od razu po przygotowaniu.

Kompozycja

  • Wypukłe części ciasta można lekko ściąć, jeśli zależy Ci na ładnie dopasowanym cieście (te ścinki dla mnie to jest nagroda – kocham je zjadać, można je też pokruszyć i posypać wierzch)
  • Przygotować talerz/paterę, na której chcemy chłodzić ciasto. UWAGA, później ciężko już je będzie przenieść, więc to musi być nasz finalny wybór
  • Na części ciasta rozsmarować 1/3 dżemu porzeczkowego, na to wyłożyć 1/3 kremu budyniowego, przykryć kolejną porcją ciasta i powtórzyć x2
  • Posypać pokruszonymi płatkami róży/ płatkami migdałowymi/owocami, a nawet lilakiem!
  • Schłodzić co najmniej parę godzin przed podaniem.
  • Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz