Wegański sos do wszystkiego z… hummusu

Wegańskie sosy

są bardzo ważne w kuchni. W ogóle dobry sos ze wszystkiego zrobi pyszny posiłek. Istnieje wiele opcji – od majonezów do musztardowych dressingów. Ja bardzo lubię wszystko polewać naturalnym jogurtem, chociaż całym sercem jestem Team Majonez. Paradoksalnie u mnie w lodówce majonez znajduje się tylko od święta, bo jeśli już jest to zaraz znika, więc trzymam się zasady, że czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal i rzadko go robię.

Wracając jednak do gwiazdy tego postu – istnieje duże prawdopodobieństwo, że sos z hummusu, przynajmniej na jakiś czas, zastąpi większość dressingów, których używacie. Jest banalnie prosty (jeśli już macie hummus. Jeśli nie, tylko prosty), można polewać nim wszystko – nawet makaron, czy kanapki i jest naprawdę pyszny.

Dodatki można dowolnie modyfikować, jednak zostałabym przy trzech. Większa ilość sprawi, że sos będzie przeładowany. Prostota to najlepsza opcja. Możliwe modyfikacje dodatków – suszone pomidory, marynowana cebula, kiszona cytryna, oliwki.

Poniżej propozycja podania – kasza jaglana z pietruszką i pieczona dynia.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

  • 3 łyżki hummusu
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kaparów + łyżka zalewy
  • 4 malutkie ogórki konserwowe lub 1 duży (kiszone też będą super i jeśli użyjecie kiszonych, można zastąpić jedną łyżkę wody z przepisu na 1 łyżkę zalewy)
  • 3-4 pieczarki konserwowe (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytruny
  • dużo zmielonego pieprzu
  • jeśli Wasz hummus był niesłony – prawdopodobnie trzeba będzie dosolić sos według uznania

Przygotowanie

  1. Hummus, wodę i zalewę z kaparów i sok z cytryny dokładnie wymieszać
  2. Kapary drobno posiekać, pieczarki i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę
  3. Wymieszać wszystko razem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą
  4. Smacznego!

P.s. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję

Dodaj komentarz