Wegański quiche z warzywami

Tak naprawdę to przepis powinien się nazywać „wegański quiche resztkowy”, bo w moim przypadku i na pewno Twoim też jest to świetny sposób na wykorzystanie tych zalegających, ledwie już dyszących warzyw. Jest niedziela i dla niektórych jest to z pewnością dzień odpoczynku. Ja natomiast zawsze w niedzielę lubię robić porządki w lodówce. Nie wiem dlaczego. Czasami w trakcie zastanawiam się dlaczego sobie to robię (haha) !

Dzisiaj miałam do wykorzystania parę szalotek, pół pora i pół czerwonej papryki, a że już od jakiegoś czasu miałam ochotę na tartę, oto przepis na wegański quiche, który jest prostszy w przygotowaniu niż Ci się wydaje.

Od razu zaznaczam, że tartę można zrobić ze wszystkim na co masz ochotę i co najważniejsze ze wszystkim, co zalega Ci w lodówce. Można również śmiało użyć gotowego, kupionego ciasta. Wtedy przygotowanie to kwestia 15 minut.

Całość wychodzi dość niska, więc jeśli chcecie coś wyższego – warto podwoić liczbę składników na masę „jajeczną” lub użyć blaszki o mniejszej średnicy. Mi bardzo smakowała jednak w tej formie.

Czas przygotowania: 35-40 aktywnych minut, 40-45 minut pieczenia Ilość porcji: 4-6 / Blacha: 25 cm średnicy, 2,5 cm głębokości Temperatura pieczenia: 180-190 stopni, góra i dół, bez termoobiegu

Ciasto

Składniki:
  • 225g pszennej mąki do ogólnego użytku
  • 105g schłodzonego w lodówce wegańskiego masła/margaryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 60g zimnej wody (więcej, jeśli potrzeba)
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do średniej wielkości miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól i wodę. Ucierać ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej, grudkowatej, gęstej konsystencji masy.
  • Owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez około godzinę.

Masa „jajeczna”

  • 450g jedwabistego tofu
  • 1 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4-5 szalotek
  • 1/2 pora (jasna część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2-2/3 łyżeczki soli (należy dostosować do swojego upodobania) + 1 łyżka jasnego sosu sojowego (jeśli macie sól kala namak, można jej użyć dla bardziej jajecznego posmaku, jednak wtedy należy kontrolować słoność, bo ona jest trochę inna od tradycyjnej soli)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta kurkumy dla złotego koloru
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • +1/2 – 2/3 szklanki wegańskiego żółtego sera
  • +1 łyżka mleka sojowego do posmarowanie boków ciasta
Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, góra i dół, bez termoobiegu
  • Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • Cebulę pokroić w krążki lub półksiężyce, pora w krążki, paprykę w drobną kostkę
  • Smażyć na małym ogniu przez 5-7 minut, często mieszając, aż wszystko nabierze ładnego, złotego koloru. Dodać starty lub bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć kolejne dwie minuty
  • W kielichu blendera/malaksera umieścić odsączone jedwabiste tofu, skrobię kukurydzianą, sos sojowy i sól. Zblendować wszystko na gładką masę.
  • W misce wymieszać masę z tofu i warzywa, dodać tymianek, odstawić.
  • Formę na tartę natłuścić. Ciasto można rozwałkować na cienki placek i nałożyć na blachę lub podzielić na dwie- trzy części, ułożyć je na natłuszczonej blaszce i równomiernie rozprowadzić, ugniatając całość palcami. Nadmiar ciasta z boków ściąć ostrym nożykiem, spód nakłuć widelcem
  • Wstawić do zamrażarki/lodówki na 10 minut.
  • Po 10 minutach wyjąć ciasto z zamrażarki, na dnie równomiernie rozprowadzić wegański ser, następnie masę „jajeczną” i wszystko wygładzić łyżką.
  • Boki tarty posmarować mlekiem sojowym dla złotego koloru.
  • Piec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 minut (lub parę minut więcej/mniej – należy obserwować, bo każdy piekarnik jest inny)
  • Podawać z sałatką i sosem np. jogurtowym z koperkiem.
  • Smacznego !

Dodaj komentarz