Wegański fit sernik z polewą z mango i marakui

Muszę przyznać, że dopiero niedawno odkryłam w sobie miłość do pieczenia. Bardzo lubiłam piec ciasta jako nastolatka, ale wegańskie słodkości naprawdę mi nie wychodziły… Pamiętam, że zrobiłam kiedyś tort urodzinowy dla kogoś na kim chciałam zrobić wrażenie i muszę szczerze przyznać, że ciężko nam było wszystkim zjeść ten zakalec, który na dodatek smakował intensywnie sodą oczyszczoną z uśmiechem na twarzy.

Punkt zwrotny nastąpił w momencie, kiedy zaczęłam patrzeć na ciasto bardziej technicznie, a zarazem z większą kreatywnością. W momencie, kiedy używasz do robienia swoich słodkości jajek, masła, cukru i śmietany, prawie zawsze wiesz, ze rezultat będzie zadowalający. Weganie muszą się trochę nakombinować, ale znając parę sztuczek i sekretów można stworzyć cuda! Sernik, który Wam dzisiaj przedstawiam jest bez cukru i bez mąki pszennej. Jest lekki i pyszny.

P.S. Pięć osób, które wczoraj zjadły całą blaszkę w 5 minut potwierdzają, że warto dać mu szansę!

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + chłodzenie w lodówce / Okrągła blaszka o średnicy 18cm

Składniki

Spód
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki migdałów/płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
Masa serowa
  • 300g silken tofu (tofu jedwabiste)
  • 150g wegańskiego jogurtu naturalnego (u mnie soja)
  • 100ml mleka sojowego
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej,
  • 1/3 szklanki ksylitolu (ewentualnie więcej według preferencji)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny/limonki
  • 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (bez zapachu)
Polewa mango-marakuja
  • 150g dojrzałego mango,
  • 2 marakuje
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra i dół bez termoobiegu.
  2. Wszystkie składniki na spód należy umieścić w kielichu blendera, malaksera. Blendować na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji kleistej mączki.
  3. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wyłożyć masę na nasz spód i rozprowadzić równomiernie palcami. Piec przez około 20 minut aż spód nabierze złotego koloru.
  4. Wszystkie składniki na masę serową zblendować dokładnie na gładką masę, następnie przełożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Mieszać dokładnie, zdjąć z ognia, kiedy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu.
  5. Masę rozprowadzić na owsianym spodzie.
  6. Mango, skrobię i sok z cytryny zblendować na gładką masę, przełożyć do rondelka, dodać marakuję i zagotować, żeby zgęstniała. Równomiernie rozprowadzić na masie serowej, chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
  7. Smacznego !

Zamiast mango i marakui można użyć dowolnych owoców!

Dodaj komentarz