Wegańska, sojowa ricotta… lub twarożek

Każdy, kto kiedyś próbował zrobić kremowy, wegański sos do np. makaronu wie, że to nie jest taka łatwa sprawa. Zakładając, że nie chcemy, bądź nie mamy dostępu do wegańskich zamienników sera, czy śmietany (jak ja) i nie chcemy kolejnego sosu na bazie mleczka kokosowego – prosta, efektywna i przepyszna wegańska ricotta jest rozwiązaniem idealnym. Szczególnie, jeśli chcemy, żeby nasz sos nie był zbyt tłusty lub w przypadku, gdy nie mamy wystarczająco potężnego blendera, żeby zrobić popularny sos z nerkowców.

Odpowiednie mleko sojowe…

to podstawa. Wypróbowałam ten przepis już z wieloma rodzajami mleka sojowego i wiem, jak ważne jest, żeby mleko w składzie miało tylko soję i wodę. Jeśli mleko jest wzbogacane w jakiekolwiek słodziki, czy inne substancje dodatkowe istnieje szansa, że ricotta się nie uda, albo będziesz musiał/a zakwasić ją znacznie mocniej, niż byś chciał/a. Ja osobiście lubię, gdy moja ricotta jest neutralna w smaku i mogę ją później dostosować do potrzeb danego przepisu. Polecam zatem przeczytać etykietę mleka sojowego, zanim je zakupicie i wybrać to, które ma najprostszy (i najzdrowszy) skład.

Sok z cytryny, limonki czy ocet?

Wszystkie powyższe opcje sprawdzą się w przygotowaniu ricotty. Według mnie jednak najsmaczniejsza wychodzi z cytryną i tę opcję rekomenduję.

Do przygotowania potrzebne będzie

  • 1 litr mleka sojowego,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  • W rondelku wymieszaj mleko sojowe i cukier, a następnie na małym ogniu doprowadź do wrzenia.
  • Wyłącz, gdy się zagotuje i dodaj sok z cytryny.
  • Wymieszaj całość dokładnie do pojawienia się łatwo widocznych grudek. Jeśli nie uzyskasz efektu, jak na zdjęciu poniżej, zagotuj mleko ponownie i dodaj odrobinę więcej soku z cytryny. Jeśli Twoje mleko jest dobrej jakości, po wymieszaniu powinno wyglądać tak :
  • Przykryj garnek na około 10 minut. Po tym czasie przelej wszystko do sitka wyłożonego pieluchą tetrową. Zawiąż pieluchę lub zepnij spinaczem i zaczep o np. kran i pozwól wodzie, która oddzieliła się od soi powoli się sączyć przez około godzinę. Można również zaczepić sitko z pieluchą o np. większą miskę i pozwolić wodzie ściekać do miski. Po około godzinie ricottę można albo użyć, albo przenieść do lodówki i użyć później wedle uznania.

3 Komentarze

Dodaj komentarz