Wegańska, rustykalna tarta galette z „kozim” serem, boczniakami, tymiankiem i jogurtem

Pomysł na rustykalną tartę z serem i boczniakami to był strzał w dziesiątkę. Nie myślałam o tym wcześniej, ale zwrócono mi uwagę, że zazwyczaj te tarty znane są w wersji na słodko. Ja jestem zdania, że prawie wszystko, co jest nam znane na słodko, można zrobić na słono i na odwrót. Muszę przyznać, że zakochałam się w jej wykonaniu. Ciasto jest elastyczne, łatwo z nim pracować, całość po prostu daje dużo satysfakcji w trakcie przygotowania i w trakcie jedzenia oczywiście. Zdecydowanie będę eksperymentować z galette częściej. Myślę, że najpopularniejszą tartą galette od której wszystko się zaczęło była tarta z jabłkami. Myślę, że będzie to wspaniały przepis na lato, na grilla, na piknik, na obiad do pracy.

To nie byłby mój przepis, gdyby całość trochę nie odbiegała od tradycji – całość udało się zrobić w wersji fit friendly dzięki zamianie masła/margaryny na sojowy jogurt naturalny i odrobinę oliwy. Przed przygotowaniem przeglądałam tradycyjne przepisy i muszę przyznać, że kostka masła brzmi apetycznie i na pewno efekt finalny jest pyszny, ale jeśli wolicie tak jak ja jeść, nie martwiąc się o nadmiar tłuszczu, skorzystajcie z tego przepisu. Ciasto nie jest aż tak kruche, jak byłoby z margaryną, jednak jest naprawdę pyszne.

Jeśli nadal nie przekonałam Was do zrobienia tarty, to tylko wspomnę, że wczoraj po powrocie z biegania w lodówce nie było nawet okruszków, a mieszkamy tylko we dwójkę!

Przygotowanie: 40-45 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + 30-35 minut pieczenia / Ilość porcji: 4

Składniki

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki naturalnego roślinnego jogurtu sojowego
  • + jeśli będzie taka potrzeba 1 łyżka zimnej wody
Na wegański kozi ser
  • 100g nerkowców
  • 100g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki sojowego jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • UWAGA: do wykonania tarty będziemy potrzebować około 1/2 ilości sera z tego przepisu
Boczniaki
  • około 300g boczniaków
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka oleju
  • +świeży lub suszony tymianek
Do podania
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Dzień przed – zalać nerkowce wodą i pozostawić na noc (lub co najmniej 5-6 godzin). Ten krok można pominąć, jeśli Twój blender dawał sobie już w przeszłości radę z orzechami bez moczenia.

Ciasto
  • W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Wysypać na blat roboczy (chyba że używacie miksera planetarnego/innego robota do wyrabiania ciasta – wtedy wszystko oczywiście zostaje w misce)
  • Jogurt naturalny i oliwę/olej wymieszać. W mącznej miksturze zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać jogurt z tłuszczem jedną ręką, łącząc wszystko razem drugą ręką. Następnie zagniatać przez około 7-8 minut do uzyskania elastycznego ciasta
  • Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i dać odpocząć w lodówce co najmniej godzinę
Ser kozi
  • Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zblendować na pastę
  • UWAGA – do przepisu potrzebujesz tylko 1/2 tego serka, resztę można wymieszać z ziołami np. tymiankiem i szczypiorkiem i przechowywać w folii/papierze do pieczenia do dwóch tygodni – ser jest pyszny od razu, ale po nocy w lodówce z ziołami nabiera pysznego, szczypiorkowo-tymiankowego smaku
Boczniaki
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju
  • Umyte i osuszone boczniaki pozbawić ogonków, a kapelusze pociąć w paski
  • Zmniejszyć ogień z wysokiego na średni, smażyć boczniaki przez 4-5 minut
  • W międzyczasie pokroić cebulę w listki, a czosnek drobno posiekać
  • Dodać cebulę do boczniaków, smażyć razem około 2-3 minut, następnie dodać posiekany czosnek razem z solą i smażyć kolejną minutę
  • Wyłączyć ogień, dodać łyżkę oleju do usmażonych boczniaków (masa będzie dość sucha, potrzebujemy trochę tłuszczu, by boczniaki dobrze się dopiekły)
Tarta
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, góra i dół bez termoobiegu
  • Na oprószonym mąką dużym kawałku papieru do pieczenia odpowiadającego wielkością blaszce w Twoim piekarniku rozwałkuj ciasto na grubość około 4-5 milimetrów . Jeśli ten sposób nie będzie wygodny, użyj blatu lub stolnicy
  • Pozostawiając około 5cm wolnej przestrzeni przy brzegach równomiernie rozprowadź kawałki sera (należy je „odrywać” od całości), na to wyłóż boczniaki z cebulą i czosnkiem, a na końcu posyp świeżym tymiankiem
  • Zawiń ciasto na grzyby i ser (będzie na siebie nachodzić gdzieniegdzie)
  • Pędzelkiem posmaruj ciasto na wierzchu oliwą z oliwek lub olejem
  • Piecz przez 30-35 minut, ale po około 20-25 minutach ciasto nabierze koloru, jak na zdjęciu. Całość należy wtedy przykryć folią aluminiową lub odpowiednim naczyniem i piec w ten sposób przez 10-15 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
  • W miseczce wymieszać jogurt naturalny – dodać sól i pieprz do smaku
  • Wyłożyć jogurt na środek tarty (lub według uznania)
  • Smacznego!

Dodaj komentarz