Wegańska musaka idealna

Bakłażany, ziemniaki i pomidory

Pyszne warstwy Twoich ulubionych warzyw pod gęstym, „mięsnym” sosem pomidorowym i beszamelem. Grecki klasyk definitywnie zasługuje na Twoją uwagę, ponieważ każdy jego element przywołuje wspomnienie lata spędzonego na świeżym powietrzu i długich, ciepłych wieczorów. Z drugiej strony jako pyszne i sycące danie, nada się na każdą porę roku i umili czas kwarantanny spędzonej w domu, a zjeść polecam przy otwartym oknie lub na balkonie, szczególnie, że pozytywną stroną naszego pozostawania w domu jest świeższe, czyste powietrze.

Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia / Ilość porcji: 6-8 / Blacha : 32×20 / Temperatura pieczenia : 180 z termoobiegiem

Składniki

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 średniej wielkości bakłażany (ja miałam niestety tylko dwa, co będzie widać na zdjęciu poniżej)
  • po 2 łyżki oleju do smażenia
Sos beszamelowy
  • 3 łyżki oleju/margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 litra mleka sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sos mięsno-pomidorowy
  • 2 szklanki granulatu sojowego namoczonego we wrzątku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (450g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Bakłażany i obrane ziemniaki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry ziemniaków i bakłażanów oddzielnie na średnim ogniu przez około 4-5 minut, mieszając.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć namoczony i odsączony granulat sojowy przez około 5-6 minut. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
  3. Do sojowego „mięsa” dodać puszkę pomidorów, szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, sól i sos sojowy. Zamieszać, gotować około 10 minut mieszając.
  4. W średniej wielkości rondlu wymieszać ze sobą dokładnie mąkę i olej, dodać mleko sojowe, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, dokładnie wymiesząć i doprowadzić do wrzenia na niskim ogniu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Spróbować, ewentualnie dosolić.
  5. 3-4 łyżki sosu beszamelowego wymieszać z masą „mięsną”.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (włączony termoobieg).
  7. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, posolić i popieprzyć, warstwę bakłażanów (również sól i pieprz), następnie masę „mięsną” i na wierzch równomiernie rozprowadzić sos beszamelowy i jeśli macie gdzieś w lodówce wegański ser to śmiało można go zetrzeć na wierzch.
  8. Piec przez 45 minut, odstawić na 20-30 minut przed podaniem.
  9. Serwować z oliwą z oliwek i sałatą z octem balsamicznym
  10. Smacznego !

Dodaj komentarz