Wegańska gryczana granola z żurawiną

Cześć! Ta granola to jest must have dla słodkich śniadaniowców. Dziękuje niebiosom za internet, bo wiedza, że można machnąć gryczaną granolę, która smakuje wręcz niebiańśko, jest bezcenna. Od kiedy odkryłam, że kaszę gryczaną można prażyć, nie mogłam przestać myśleć o moim podejściu do granoli. Jestem zachwycona – prosta, chrupiąca, pyszna alternatywa dla owsianych granoli.

Czas przygotowania: 5 aktywnych minut i 30 minut pieczenia / Ilość porcji: słoik 500ml

Składniki

  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki karmelu kokosowego (lub syropu klonowego, z agawy, miodu)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: cynamon
  • + po pieczeniu 1/3 szklanki suszonej żurawiny i 1/4 szklanki suszonych kwiatów butterfly pea lub innych jadalnych

Przygotowanie

  • Piekarnik należy rozgrzać do 160 stopni, bez termoobiegu
  • W misce wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki oprócz żurawiny i kwiatów
  • Wyłożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem, ugnieść łyżką lub palcami
  • Piec przez około 30 minut, do złoto brązowego koloru.
  • Wystudzić.
  • Wystudzoną granolę pokruszyć w palcach na mniejsze kawałki, dodać żurawinę i suszone kwiaty.
  • Przełożyć do szczelnego słoika i przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz