Wegańska fit tarta na słodko z awokado

Kiedy życie daje Ci dojrzałe awokado, a jesteś w nastroju na coś słodkiego… zrób z niego pyszną, cytrusową fit tartę !

Podczas kwarantanny prawdopodobnie każdemu zdarzyło się trochę przejeść, a w związku z tym, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, warto zadbać o jakość i ilość smakołyków, które lądują w naszym żołądku. Tarta jest lekka, cytrusowa, a dzieląc całość na 9 porcji wychodzi nam +/- 174kcal. Ja mogę zjeść taką tartę w całości, dlatego szczególnie muszę dbać o to, żeby była pełna witamin i wysokiej jakości węglowodanów i tłuszczów.

Wariacje w przygotowaniu

  1. Tarta może być bez pieczenia, jeśli tak wolicie. Wystarczy do składników na spód dodać łyżkę oleju kokosowego. Ja ją upiekłam, bo lubię kruche spody, ale absolutnie nie musicie jej piec, jeśli nie chcecie.
  2. Awokado możecie zastąpić dowolnymi owocami, które macie w tym momencie w domu. Wtedy jednak kontrola kwaśności/słodkości obowiązkowa.
  3. Moja tarta jest kremowa, nie rozlewa się, ale jeśli chcecie bardziej sztywną, a’la sernik na zimno itp. warto dodać 1/2 łyżeczki agaru do gotującej się masy (według instrukcji na opakowaniu agaru)
Czas przygotowania: 15 aktywnych minut + co najmniej 2 godziny chłodzenia

Składniki

Na spód:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5-6 daktyli
  • 3 łyżki roślinnego jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • +1 łyżka oleju kokosowego, jeśli nie chcecie piec spodu
Na masę awokado:
  • 200g dojrzałego awokado,
  • 300g jedwabistego tofu
  • 150g wegańskiego jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn/limonek
  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub ulubionego słodzidła)
  • 1/4 szklanki+ jedna płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • +opcjonalnie 1/2 łyżeczki agaru, jeśli chcecie bardziej sztywną konsystencję

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, bez termoobiegu
  • W kielichu blendera/malaksera umieścić wszystkie składniki na spód. Zblendować na wysokich obrotach na klejącą się mączkę. Jeśli masa się nie klei, dodać łyżkę jogurtu.
  • Na blaszkę (20×24) wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć nasz spód, ugniatając palcami rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Piec 12 minut.
  • Wszystkie składniki na masę awokado przełożyć do kielicha blendera. Zblendować na gładką masę, następnie przełożyć do rondelka o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. UWAGA, masa może pryskać. Gotować przez 1-2 minuty, zdjąć z ognia.
  • Spróbować, ewentualnie dodać więcej słodzidła lub soku z cytryny według preferencji.
  • Masę wylać na spód, wygładzić i chłodzić przez co najmniej dwie godziny, żeby jeszcze bardziej zgęstniała.
  • Podawać schłodzone i jeść bez wyrzutów sumienia!
  • Smacznego !

Dodaj komentarz