Tacos z kapusty z sałatką z cieciorki i sosem tahini

Lekka wersja tradycyjnych tacos

Kocham tacos. Dla mnie to jeden z comfort foods, który niekoniecznie musi być ciężki, ale prawie zawsze wychodzi smaczny. W Warszawie jest wegańska knajpka Momencik, w której wegańskie tacos i burritos to poezja- bardzo polecam przy okazji. Tradycyjna tortilla, szczególnie kukurydziana, nie ma co ukrywać, smakuje obłędnie. Jednak jeśli macie ochotę „odchudzić” swój lunch lub kolację (jak ja), warto zamienić ją na kapustę lub sałatę. Myślę, że do środka można wrzucić prawie wszystko, więc ten przepis jest bardzo elastyczny, ALE ja jestem bardzo zadowolona z poniższej kombinacji i szczerze ją polecam. Wyszło świeżo, lekko i pysznie.

P.S. Pomidor też tu jest! Schował się pod szalotką.

Czas przygotowania : 30 minut / Przepis na około 20 tacos w zależności od wielkości użytej kapusty

Potrzebne będzie

Do przygotowania tacos

  • 200g ugotowanej cieciorki (z puszki też będzie ok) + 1,5 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średniej wielkości awokado
  • 2 małe pomidory
  • 2 małe ogórki
  • 1 szalotka
  • 2-3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki (kolendra też będzie ok)

Na sos

  • 2 łyżki białej pasty tahini
  • 3 łyżki letniej wody
  • sok z 0,5 cytryny
  • łyżeczka soli
  • zmielony pieprz

Kapusta/sałata

Ja użyłam młodą, małą kapustę, której używa się tutaj do smażenia np. z sosem sojowym (też pycha sprawa). Nadadzą się małe liście jakiejkolwiek kapusty – włoskiej, pekińskiej, cykorii (chociaż tutaj obawiam się goryczki w połączeniu z tahini). Potrzebujemy około 20 listków wielkości dłoni lub według własnego upodobania.

Przygotowanie

  1. Przygotować liście kapusty – poodcinać je od głąbu i moczyć w letniej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej – ja nauczyłam się myć tak warzywa tutaj – to podobno najbardziej efektywna metoda. Po paru minutach opłukać i ułożyć np. na papierowym ręczniku.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać ugotowaną cieciorkę i smażyć około 5-6 minut na średnim ogniu dodając szczyptę soli.
  3. Awokado, pomidory, ogórki i szalotkę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną pietruszkę.
  4. Przygotować sos – dwie łyżki tahini wymieszać z z wodą, solą, sokiem z cytryny i pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Dokładnie wszystko wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić.
  6. Jeśli liście kapusty mają duże, długie zgrubienia, część można wyciąć – według upodobania.
  7. Napełnić przygotowane liście kapusty przygotowaną sałatką z cieciorki i
  8. …zjeść bez wyrzutów sumienia. Nawet wszystkie na raz!

Dodaj komentarz