Steki z tofu w kremowym sosie z leśnymi grzybami

Pyszne steki z tofu w chrupiącej panierce to comfort food absolutny. Muszę przyznać, że jeszcze parę lat temu nie przepadałam w ogóle za tofu, jednak jego wartość technologiczna, która przekłada się na ilość opcji na jego wykorzystanie w kuchni jest ogromna, a samo tofu przyjmuje smak, jaki Ty zechcesz mu nadać! Można z niego robić steki, burgery, placki i serniki! Podobne zastosowanie ma chyba tylko kasza jaglana i ciecierzyca! Dla mnie te steki, obok tofu-ryby to będzie jedna z ulubionych opcji na szybki, pyszny obiad.

Czas przygotowania: 30-40 minut/ Ilość porcji: 2-3

Składniki

Steki
  • Kostka twardego tofu o wadze minimum 300g
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • Panko, pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta
  • Olej do smażenia
Sos grzybowy
  • 15-20 g suszonych, leśnych grzybów
  • 3 duże boczniaki lub 6-7 pieczarek (można pominąć)
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu grzybowego/warzywnego lub zwykłej wody
  • 3 łyżki śmietanki sojowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  • Grzyby moczyć we wrzątku do momentu aż będą miękkie
  • Tofu wyjąć z opakowania, zawinąć w ręcznik papierowy i docisnąć czymś ciężkim (ja używam żeliwnej patelni). Zostawić tak na około 10 minut
  • Na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju smażyć cebulę pokrojoną w piórka na małym ogniu przez około 2-3 minuty
  • Następnie dodać pokrojone drobno boczniaki, smażyć kolejne 5 minut
  • Grzyby leśne odsączyć, lekko osuszyć i drobno pokroić – dodać do cebuli z boczniakami, smażyć razem 2-3 minuty
  • Zalać bulionem/wodą i gotować do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę, po około 5 minutach dodać posiekaną pietruszkę i starty lub drobno posiekany czosnek
  • Tofu pokroić na 2-3 kawałki, w zależności od pożądanej ilości porcji, natrzeć ulubionymi przyprawami. U mnie to tylko sól i pieprz, ale można je też zamarynować np. w sosie sojowym lub dodać trochę ziół np. suszoną pietruszkę, koperek
  • Przygotować dwa głębokie talerze – w jednym wymieszać mleko sojowe ze skrobią kukurydzianą, a w drugim wybraną panierkę – u mnie panko. Obtoczyć steki w następujący sposób – mleko->panko->mleko->panko
  • Dodać sól do gotującego się sosu (jeśli używacie bulionu, który już jest słony należy spróbować, czy sól jest w ogóle potrzebna. Jeśli używacie wody należy dodać co najmniej pół łyżeczki soli lub więcej według uznania. Można też użyć 50/50 sól z łyżką/półtorej sosu sojowego)
  • Kiedy sos już się zredukuje – w małej misce wymieszać dokładnie śmietankę sojową, trochę płynu z sosu i łyżkę skrobi kukurydzianej. Zmniejszyć ogień do minimum, wlać miksturę do gotującego się sosu i wymieszać dokładnie, aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień, dodać świeżo mielony, czarny pieprz i odstawić
  • Na patelni rozgrzać olej do smażenia steków – idealnie warstwa oleju powinna przykryć steki do połowy . Smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na małym ogniu lub do momentu aż nabiorą złotego koloru, osuszyć na ręczniku papierowym
  • Steki serwować na porcji gęstego sosu grzybowego z ulubionymi dodatkami
  • Smacznego !
Grzyby przed dodaniem bulionu
Sos pod koniec gotowania

Dodaj komentarz