Owsiany chlebek bananowy z mango

Chlebki bananowe w różnych wariacjach to był hit kwarantanny w wielu domach. Prawie każdy zrobił swoje podejście. Ja chlebków bananowych zrobiłam już mnóstwo, bo po przeprowadzce do Tajlandii musiałam znaleźć pyszny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, kiedy w zamrażarce się już nie mieściły. Chleb bananowy szybko stał się naszym ulubieńcem na śniadanie, posiłek przed bieganiem, czy jako „legalny deser”.

W związku z tym, że jestem w stanie zjeść taki chlebek w 2-3 dni, nie chciałam, żeby mąka pszenna przeważała w składnikach. Chciałam, żeby to była pyszna, ale pełnowartościowa opcja. Padło na mąkę owsianą, bo jest pyszna, zdrowa i od dawna już wiadomo, że śmiało można z nią piec.

W związku z tym, że w Tajlandii jest na ten moment sezon mango, które jest teraz najsmaczniejsze i najtańsze, stwierdziłam, że warto wrzucić je na wierzch. Zamiast mango można użyć pokrojone banany, truskawki, chipsy czekoladowe – co tylko Wam się podoba!

Czas przygotowania: 10 aktywnych minut, Czas pieczenia: 45+ minut Ilość porcji: 8-10

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 2/3 pszennej mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego/ksylitolu (można nie dodawać w ogóle, będzie bardziej wytrawny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka sojowego + 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (rafinowanego)
  • parę kropel aromatu waniliowego
  • 3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
  • 1 średniej wielkości mango pokrojone na kawałki (idealnie w paski)
  • Opcjonalnie: banan do dekoracji, mango, posiekane orzechy włoskie, suszone owoce itp.

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, bez termoobiegu
  • W małej misce wymieszać mleko i ocet, odstawić
  • Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać
  • W osobnej, większej misce rozgnieść banany widelcem na względnie gładką masę z niewielkimi kawałkami bananów. Dodać olej, mieszankę mleka i octu i wanilię, wymieszać
  • Bananową miksturę dodać do suchych składników, wymieszać łyżką, ale nie przemieszać – niewielki grudki są w porządku
  • Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę
  • Piec przez około 40 minut przed pierwszą próbą wykałaczki. Prawdopodobnie w międzyczasie będzie należało przykryć chleb folią aluminiową, jeśli zacznie zbytnio brązowieć na wierzchu. Mój chlebek piekłam nieco ponad 45 minut, ale każdy piekarnik jest inny, więc nie ma uniwersalnego czasu – należy piec chlebek do suchego patyczka.
  • Wystudzić przed podaniem.
  • Smacznego!
Top: konfitura truskawkowa, wegańska nutella, nasiona konopii
Bottom: masło orzechowe, banany, cynamon

Dodaj komentarz