Orkiszowo-owsiane racuchy z suszonymi owocami

Nie tylko na śniadanie

Racuchy z suszonymi owocami to śniadanie idealne. Są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, a suszone owoce podnoszą zawartość witamin i minerałów. Mimo tego, zachęcam do schowania paru do lodówki i wypróbowania jako przed lub potreningową przekąskę. Mi zawsze dodają ekstra siły przed wysiłkiem fizycznym. Dodatki można śmiało modyfikować-zjadać z dżemem, masłem orzechowym lub owocami. W każdym przypadku będą przepyszne!

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut oczekiwania + 10 minut smażenia / Przepis na : około 12 racuchów

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 630, ale można śmiało eksperymentować)
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 rozgniecione widelcem dojrzałe banany
  • 3 płaskie łyżki ksylitolu lub innego słodzika (opcjonalnie)
  • 7-8 drobno pokrojonych, suszonych śliwek
  • niepełna garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki suszonych jagód goji
  • jeden pokrojony drobno banan
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Dokładnie wymieszać obie mąki, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia, ksylitol i sól w średniej wielkości misce
  2. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem i dodać do mieszanki mąk
  3. Następnie dodać suszone owoce, pokrojonego banana i wszystko wymieszać
  4. Odstawić na 10 minut
  5. W międzyczasie rozgrzać patelnię natłuszczoną olejem (u mnie rzepak)
  6. Na patelni formować racuchy z jednej, czubatej (masa będzie gęsta) łyżki ciasta lub według preferencji
  7. Smażyć na małym ogniu po około 1,5 minuty z obu stron – każda patelnia i moc palnika/indukcji jest inna. Należy obserwować i dostosować parametry do naszego sprzętu
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami – świeże owoce i masło orzechowe to zawsze strzał w dziesiątkę
  9. Smacznego !

Dodaj komentarz