Obłędny makaron z kremowym sosem z suszonych pomidorów

Kto nie kocha makaronów? Ten ze zdjęcia możecie mieć w pół godziny, nie jest tłusty, a nadal wybitnie smakowity. Jest pełen słońca, a jego przygotowanie to czysta przyjemność.

Wegańskie makarony

Większość sklepowych makaronów jest wegańska. Należy jedynie uważać na te o intensywnie żółtym kolorze, bo te mogą zawierać jajka. Ja do tego przepisu użyłam pełnoziarnisty makaron o nieregularnym kształcie, żeby sos dostał się we wszystkie możliwe zakamarki.

Potrzebne będzie:

  • około 200-250g ulubionego makaronu,
  • 80 g wegańskiej ricotty lub miękkiego tofu,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 0,5 szklanki wody z ugotowanego makaronu,
  • 2 garście świeżych listków bazylii,
  • 6 łyżek (około 100 g) suszonych pomidorów np. w oleju,
  • 1 średniej wielkości świeży pomidor,
  • 6-7 łyżek suszonych pomidorów, odsączonych z nadmiaru oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 szklanki startego, wegańskiego parmezanu (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki soli – więcej według uznania,
  • świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu al dente (!), a pół szklanki wody po jego ugotowaniu odlej i odstaw na bok.
  • Połącz razem w kielichu blendera garść bazylii, czosnek, mleko sojowe i wegańską ricottę – zblenduj na dość gładki sos – pojedyncze grudki suszonych pomidorów są ok.
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów, dodaj zblendowaną pomidorową masę, pokrojonego w drobną kostkę świeżego pomidora, pozostałą garść bazylii, ser, jeśli używasz, pół szklanki wody z gotowania makaronu, sól i zioła.
  • Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, następnie dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj wszystko razem, pozostaw na parę minut, żeby makaron zdołał dobrze się połączyć z sosem.
  • Jeśli uważasz, że sos jest za gęsty – dodaj trochę gorącej wody lub mleka sojowego.
  • Podaj z kawałkiem cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Smacznego !

Dodaj komentarz