Najprostszy wegański makaron w sosie stroganoff

Chyba wszyscy jesteśmy zgodni, że nie ma nic lepszego niż micha pysznego makaronu w gęstym grzybowym sosie. Przedstawiam Wam makaron idealny na początek, środek lub koniec tygodnia. Idealny pomysł na łatwy do przyrządzenia posiłek, którego przygotowanie od nastawienia wody na makaron do podania zajmie +/- 30 minut. Fajny pomysł, kiedy macie ochotę na szybki, ale smaczny obiad, czy kolację.

Myślę, że taki makaron idealnie nada się również do lunchboxu do pracy albo do zapiekania z jakimś fajnym, wegańskim serem.

Wprowadzone modyfikacje „na zdrowie” – zamiast mięsa, grzyby shiitake, zamiast kwaśnej śmietany, naturalny jogurt sojowy, a zamiast standardowego, jasnego makaronu – pełnoziarnisty.

Czas przygotowania: 30 minut, Ilość porcji: 2-3

Składniki

  • 250g ulubionego, idealnie pełnoziarnistego makaronu
  • 100g świeżych grzybów shiitake (lub około 10-11 suszonych, namoczonych we wrzątku do miękkości)
  • 4-5 małych szalotek lub jedna średnia/duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego ( u mnie bez glutaminianu, o obniżonej zawartości sodu)
  • 1/4 szklanki sojowego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki + więcej do posypania na wierzchu
  • 1 liść laurowy
  • świeżo zmielony pieprz
  • +olej rzepakowy/słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie

  • Nastawić wodę na makaron, ugotować go al dente według przepisu na opakowaniu
  • Grzyby shiitake umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać preferowany olej do smażenia, dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu z liściem laurowym, mieszając przez około 4-5 minut
  • W międzyczasie posiekać drobno cebulę, a czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę
  • Najpierw dodać cebulę, smażyć razem z grzybami 2-3 minuty, następnie czosnek i całość smażyć kolejną minutę
  • Dodać mąkę, dokładnie wymieszać z grzybami i cebulą, następnie koncentrat pomidorowy i 2 szklanki bulionu. Dokładnie wymieszać. Gotować około 5-6 minut bez przykrycia
  • Pod koniec gotowania dodać posiekaną pietruszkę, sos sojowy i jogurt naturalny. Dokładnie wszystko razem wymieszać.
  • Do tej pory makaron powinien być już ugotowany. Odcedzić dodać do naszego sosu. Gotować razem około 30 sekund do jednej minuty.
  • Spróbować i ewentualnie dosolić.
  • Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną pietruszką i, jeśli lubicie, dodatkową łyżką jogurtu sojowego (ja tak uwielbiam).
  • Smacznego !

Dodaj komentarz