Najprostsze, kremowe risotto pomidorowe

Wegańskie risotto…

jest prościej zrobić, niż by się wydawało. Pamiętam, kiedy jakiś czas temu, gdy mieliśmy gości rzuciłam, że na kolację zrobię risotto. Od razu pojawiły się głosy sprzeciwu, że przecież to za trudne i zajmuje za dużo czasu, żeby zrobić coś prostszego. Bardzo mnie to zdziwiło, bo jeśli ma się bulion to risotto to kwestia pół godziny gotowania, minimalny wkład fizyczny i prawie zawsze wychodzi smaczne. Według mnie, aby risotto było udane, potrzebne jest wino i dobry bulion. No i może zioła. Ten przepis ma wszystko, a także jest bardzo łatwy w wykonaniu. Nie jest to co prawda tradycyjny sposób na gotowanie risotto, według którego do ryżu dodaje się część bulionu i czeka aż ten się wchłonie, żeby dodać kolejną część. Mój sposób jest prostszy i wymaga mniejszego wkładu energii. Najprawdopodobniej większość składników macie pod ręką (gotujemy z pomidorami z puszki), a jeśli nie to improwizacja jak najbardziej wchodzi w grę. Jedyne, czego nie można pominąć lub zmienić to: ryż i bulion.

Czas przygotowania: 30 minut / Liczba porcji: 3-4

Składniki

  • 1 szklanka ryżu ambrio do risotto
  • 1 średniej wielkości cebula
  • puszka pomidorów (540g)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki roślinnej śmietany sojowej (lub według uznania)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Na głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać około 2 łyżki oleju
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę, smażyć przez około minutę na małym ogniu. Dodać szklankę ryżu i smażyć razem przez następne dwie minuty, aż ziarenka ryżu będą zeszklone
  • Zalać ryż winem, gotować około 1-2 minut
  • Do ryżu, cebuli i wina dodać puszkę pomidorów, dwie szklanki bulionu, posiekany czosnek, szczyptę cukru i koncentrat pomidorowy. Zamieszać, gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki od czasu do czasu mieszając (pod koniec częściej). Jeśli risotto wchłonie cały bulion, a ryż nadal nie będzie miękki, można dodać 1/2 szklanki bulionu/wody więcej. U mnie zajęło to około 15-17 minut, jednak czas u każdego może się delikatnie różnić
  • Kiedy ryż będzie już miękki, zdjąć z palnika, dodać posiekaną pietruszkę i śmietanę, dokładnie wymieszać. Spróbować, posolić, jeśli trzeba i gotowe!
  • Smacznego !

Dodaj komentarz