Makaron w sosie pomidorowym z wegańską mozzarellą

Każdy ma swój ulubiony sos pomidorowy do np. makaronu. Ja mam dwa – jeden, który robię jako klasyczny makaron z pomidorami i jeden, który robię al ragu (z wege mięskiem). Dzisiaj czas na podzielenie się przepisem na ten klasyczny, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko kilku składników, a jest pyszny, efektowny i jestem przekonana, że idealny dla dzieci – niejadków. Do jego przygotowania używam pomidorów z puszki, więc tak naprawdę prościej i bardziej praktycznie być nie może.

Jakiś czas temu natrafiłam na zdjęcie makaronu z truflami z kulą mozzarelli i na wierzchu i pomyślałam, że to musi być naprawdę pyszne. Przez jakiś czas nie dawało mi to spokoju, a że lubię eksperymentować z wegańskimi serami to pomyślałam, że jest to fajna okazja, żeby sprawdzić jeden z moich najprostszych przepisów na mozzarellę w innej kompozycji niż na ulubionym chlebie.

Od razu chcę powiedzieć, że mozzarella jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Absolutnie nie wymaga żadnej fermentacji, czy specjalnego traktowania. 15 aktywnych minut, trochę cierpliwości i jest gotowa. W smaku jest bardzo delikatna i bardzo przyjemnie komponuje się z sosem pomidorowym.

Do dzieła!

Mozzarella

Czas przygotowania: 15 aktywnych minut, co najmniej 3 godziny chłodzenia / Ilość porcji: 2 średniej wielkości kule lub więcej mniejszych

Składniki
  • 150g jedwabistego tofu
  • 165g naturalnego jogurtu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki agaru
  • 1/2 łyżeczki+szczypta drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego
Przygotowanie
  • Wszystkie składniki na mozzarellę zblendować na gładką masę
  • Przelać do rondelka o grubym dnie i zagotować, często mieszając. Czas gotowania zależy od instrukcji na opakowaniu agaru, którego użyjecie. U mnie jest to kwestia tylko doprowadzenia do wrzenia i gotowania przez 1 minutę, ale spotkałam się już z dłuższym czasem gotowania do aktywacji, więc to jest istotny element do sprawdzenia
  • Po gotowaniu powinniśmy uzyskać gęstą masę. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem (masa nie może być zbyt gorąca, ponieważ może wejść w reakcję z folią spożywczą, ale nie może być chłodna)
  • W międzyczasie przygotowujemy 2 małe miseczki (u mnie średnica 8 cm), wykładamy je folią spożywczą i po wystarczającym wystygnięciu serowej masy przelewamy na folię. Należy zebrać boki folii spożywczej, ściągnąć je razem, lekko zakręcić pozbywając się powietrza i spiąć ciasno np. spinaczem (jak na zdjęciu poniżej).
  • Mozzarellę należy chłodzić przez parę godzin w lodówce do momentu aż się zsiądzie. Ja, jeśli planuję użyć jej w przeciągu następnych paru godzin, wkładam miseczki najpierw na godzinę do zamrażarki, a potem na około dwie godziny do lodówki.
  • Mozzarella będzie bardzo kremowa, nie będzie twarda. Jeśli wolicie twardszą, warto poeksperymentować z większą ilością oleju kokosowego i agaru.

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki
  • 250g ulubionego makaronu
  • 1 puszka krojonych pomidorów (560g)
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 i 1/4 łyżki cukru brązowego
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 10-15 posiekanych lub podartych listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • +1/2 szklanki wody odlanej z ugotowanego makaronu
Przygotowanie
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać starty bądź bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć na najmniejszym ogniu, aż cała kuchnia nabierze czosnkowego aromatu
  • Dodać pomidory, wymieszać i smażyć przez około minutę. Następnie puszkę po pomidorach napełnić dwa razy wodą i zalać całość
  • Gotować na małym ogniu przez około 30-35 minut, aż 75-80% wody odparuje (zależy od palnika, należy obserwować od czasu do czasu)
  • W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, na bok odłożyć 1/2 szklanki wody z jego gotowania
  • W momencie, kiedy około 80% wody odparuje, dodać resztę składników oprócz wody z makaronu i bazylii i gotować przez kolejne 10 minut, aż sos nabierze głębokiego koloru (jeśli będzie zbyt gęsty – dodać 1/2 szklanki czystej wody)
  • Następnie zblendować całość na gładką pastę, przełożyć z powrotem na głęboką patelnię.
  • Dodać wodę z makaronu i bazylię, następnie dodać makaron, wymieszać wszystko dokładnie i gotować na małym ogniu przez 1 minutę
  • Przełożyć na talerze, podawać z wegańską mozzarellą posypaną ziołami, pieprzem i oliwą z oliwek lub wegańskim parmezanem.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz