Kremowa zupa z leśnymi grzybami i brązowym ryżem

Czasami jedyne, czego człowiekowi potrzeba to miska wypełniona smakiem leśnych grzybów. Zupa grzybowa jest pełna aromatu i umami, a ryż nadaje jej przyjemnej, bardziej „treściwej” tekstury i jest źródłem złożonych węglowodanów, które dadzą Ci energię i siłę na dłużej. Można ją zatem zjeść na obiad, na kolację lub nawet na późne śniadanie. Serwowana z łyżką mleczka kokosowego i pietruszką to mój wybór na wtorkowe południe.

Czas przygotowania: 35 minut/ Ilość porcji: 3-4

Składniki

  • 1 – 1 i 1/2 szklanki ugotowanego al dente brązowego ryżu (1 i 1/2 zupa będzie już bardzo gęsta. Ja taką wolałam, ale jeśli wolicie rzadszą zupę – 1 szklanka wystarczy)
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 duże szalotki lub 1 cebula
  • 20g suszonych, mieszanych grzybów leśnych
  • 150g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Do podania – łyżka mleczka kokosowego
  • +1-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  • Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut
  • Na patelni rozgrzać olej. Szalotki pokroić w listki, pieczarki na grube plastry
  • Zmniejszyć ogień, smażyć pieczarki i szalotkę razem przez około 5 minut, często mieszając
  • W międzyczasie odsączyć grzyby, pokroić je na drobne kawałki, dodać do pieczarek i szalotki
  • Następnie posiekać drobno czosnek i dodać do smażących się grzybów
  • Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty aż czosnek będzie bardzo aromatyczny, następnie dodać bulion
  • Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, 2-3 minuty przed końcem gotowania dodać posiekaną pietruszkę i ugotowany ryż
  • W miseczce wymieszać ze sobą dokładnie mleko sojowe i skrobię kukurydzianą, dodać do zupy, wymieszać dokładnie i kiedy całość zgęstnieje, zdjąć z ognia
  • Spróbować, jeśli będzie niewystarczająco słone – dodać łyżkę sosu sojowego
  • Podawać ze świeżo mielonym, czarnym pieprzem i łyżką śmietanki kokosowej.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz