Kaszotto gryczane z dynią i suszonymi grzybami

Dynia+leśne grzyby=miłość, miłość, miłość

Według mnie jest to jedno z najbardziej „pewnych” połączeń, które praktycznie zawsze wychodzi wyśmienicie. Jeśli macie suszone, leśne grzyby, dynię i kaszę gryczaną to ten przepis będzie doskonałą okazją do ich wykorzystania. Danie jest pyszne, o głębokim, intensywnym smaku grzybów z lekką słodyczą dyni.

Czas przygotowania: 30-35 minut / Ilość porcji: 3-4

Składniki

  • 200g niepalonej kaszy gryczanej
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 300g dyni
  • 15g suszonych grzybów
  • 1 biała, spora cebula
  • 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki śmietanki sojowej, lub innej, jednak według mnie sojowa jest najbardziej neutralna, bez obcych posmaków (można zastąpić roślinnym mlekiem, najlepiej sojowym lub jogurtem naturalnym)
  • sól (w zależności od użytego bulionu, ja używając delikatnie osolonego bulionu – dodałam łyżeczkę soli. Najlepiej będzie sprawdzić słoność bulionu podczas gotowania i dostosować ilość według upodobań)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 1-2 minuty na małym ogniu z liściem laurowym w średniej wielkości garnku, następnie dodać opłukaną kaszę gryczaną i smażyć razem kolejne 2-3 minuty
  3. Zalać bulionem, dodać namoczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty
  4. W tym czasie pokroić dynię. Najlepiej wyciąć dwa półksiężyce (jeśli używacie części większej dyni) i je pokroić w plasterki. Jest to dobrze widoczne na zdjęciu poniżej.
  5. Dynię i czosnek dodać do kaszy z grzybami i cebulą. Całość wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając aż do miękkości kaszy (u mnie około 12 minut)
  6. Gdy kasza oraz dynia są miękkie, dodać śmietankę i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać.
  7. Spróbować i ewentualnie doprawić
  8. Smacznego!
P.s. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie wodę i zacznie się przypalać, należy zwiększyć ilość bulionu w przepisie.
Kasza gryczana smażona z cebulą

Dodaj komentarz