Batony owsiane z konfiturą brzoskwiniową i orzechową kruszonką

Płatki owsiane

w diecie wegańskiej, czy jakiejkolwiek tak naprawdę, to prawdziwy rarytas. Są niepodważalnie zdrowe, istnieje milion sposobów na ich wykorzystanie, są stosunkowo tanie, po odpowiednim oczyszczeniu bezglutenowe oraz po prostu przepyszne. Płatki owsiane od zawsze zajmują specjalne miejsce w mojej kuchni. Każdy z nas (prawie) ma kilka rzeczy, które ZAWSZE ma w kuchni. Płatki owsiane, z których później robię owsianki, racuchy, naleśniki mąkę lub mleko to zdecydowanie mój TOP 5. Od dawna chciałam je jednak upiec. W internecie zrobiło się pełno owsianek pieczonych w piekarniku, ale ja chciałam coś chrupiącego, co da się przechowywać w lodówce i zjadać kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. Batony nadadzą się również idealnie do lunch boxu, kiedy już świat stanie na nogi.

Czas przygotowania: 20 aktywnych minut, 25 minut pieczenia/ Ilość porcji: u mnie 9, może być więcej 🙂 / Piekarnik: 180 stopni, góra dół, bez termoobiegu

Składniki

Spód
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki owsianej lub innej np. orkiszowej – u mnie mix obu tych mąk
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy/syropu daktylowego/syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • szczypta soli
Kruszonka
  • po 1/2 szklanki nerkowców, orzechów włoskich i migdałów
  • 1 szklanka rozdrobnionej masy do zrobienia spodu (wyjaśnienie w przygotowaniu)
Konfitura
  • Słoik dowolnego dżemu, o dowolnym smaku, który macie w szafce (myślę, że truskawka, malina, porzeczka będą idealne)
  • LUB 650g mrożonych, rozdrobnionych/zblendowanych owoców, 1/4 szklanki ksylitolu, wyciśnięty sok z jednej cytryny
Po lewej stronie – pożądana konsystencja masy na kruszonkę, po prawej – na spód

Przygotowanie

  • Jeśli robicie konfiturę sami – wszystkie składniki połączyć w rondlu o grubym dnie, gotować przez około 20 minut, często mieszając, odstawić do wystygnięcia
  • W dużej misce połączyć płatki owsiane, wybraną mąkę, siemię lniane, olej kokosowy, syrop i sól, dokładnie wymieszać
  • Połowę z powstałej masy przełożyć do blendera i drobno zmielić, aż będzie się widocznie kleić
  • Jedną szklankę z rozdrobnionej masy przełożyć do mniejszej miski, resztę wymieszać z płatkami owsianymi. Całość powinna ładnie się do siebie lepić
  • W blenderze rozdrobnić orzechy na kruszonkę, wymieszać z jedną szklanką rozdrobnionej masy odłożonej do mniejszej miski. Pożądana konsystencja na zdjęciu powyżej
  • Palcami ugniatać masę na kruszonkę, aby powstały „okruchy”, jak do granoli
Masa na spód
  • Blachę/naczynie żaroodporne o wymiarach 20/20 wyłożyć papierem do pieczenia
  • Wyłożyć masę na spód, rozprowadzić ją równomiernie, ugniatając palcami
  • Na spodzie rozprowadzić warstwę wybranej konfitury
  • Następnie konfiturę przykryć równomiernie orzechową kruszonką i ubić ją delikatnie palcami, wciskając ją delikatnie w warstwę konfitury
Batony przed pieczeniem
  • Piec przez 20-25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
  • Po upieczeniu wystudzić przed podaniem. Jeśli będzie się nadmiernie kruszyć, po nocy w lodówce delikatnie twardnieje.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz