Bananowo karmelowa granola (bez miodu, wegańska)

Bardzo lubię granolę, ale muszę przyznać, że czytanie etykiet produktów dostępnych w sklepach przyprawia mnie o ciarki na plecach. Granole i wszelkie muesli, które znajdujemy na sklepowych półkach mają w sobie najczęściej tyle białego cukru/syropów cukrowych, że jest to jeden z głównych składników, a reklamowane są jako pomysły na zdrowe śniadania.

Na szczęście granolę można w bardzo łatwy sposób przygotować samemu np. tak jak ja z resztek, które miałam w domu. Należy jednak pamiętać, że możliwości jest naprawdę wiele! Myślę, że każdy przepis na granole powinien opierać się na paru podstawowych produktach, które można stosować wymiennie: płatkach zbożowych np. owsianych, żytnich, orkiszowych itp., pestkach np. słonecznika, dyni, nasion np. siemienia lnianego, nasion chia, suszonych owoców np. żurawiny, suszonych śliwek, fig itp., tłuszczu np. masła z orzechów lub pestek, oleju kokosowego itp. i słodzika np. syropu z agawy, daktylowego, klonowego. Jeśli użyjecie po jednym składniku z każdej kategorii to powstanie granola idealna. Jeśli niektórych nie macie – to żaden problem. Końcowy efekt zależy tylko od Twojej wyobraźni i składników, które aktualnie masz pod ręką.

Tak się złożyło, że miałam pod ręką banany, niedawno zrobiłam masło orzechowe, więc słoik kusi z szafki i do tego wszystkiego miałam straszną ochotę na fajne, pełnowartościowe śniadanie. Zrobiłam więc tą pyszną granolę, której przygotowanie sprawiło mi sporo frajdy i jestem pewna, że Wam sprawi taką samą. Jeśli jest tylko jedna rzecz, którą bym do niej dodała, gdybym miała – żurawinę suszoną, więc jeśli macie, koniecznie dodajcie (po upieczeniu, nie pieczemy granoli z żurawiną ani rodzynkami).

Czas przygotowania: 5 aktywnych minut, 45 minut pieczenia/ Ilość porcji: spory słoik

Składniki

  • 1 i 1/2 dojrzałego banana
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki wegańskiego karmelu – ja użyłam kokosowego, możecie użyć syropu z agawy lub innego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • spora szczypta soli morskiej
  • 4-5 pokrojonych drobno suszonych fig

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzej do 160 stopni, góra i dół, bez termoobiegu
  • W średniej wielkości misce rozgnieć widelce banany, dodaj karmel i masło orzechowe, wymieszaj (koniecznie spróbuj tej mikstury – słodka, ale pyszna)
  • Do bananów dodaj resztę składników oprócz suszonych fig, wymieszaj dokładnie
  • Małą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja wyłożyłam moją na blaszkę 20×20)
  • Wyłóż swoją mieszankę na blaszkę. Ugnieć łyżką lub palcami
  • Piecz przez 45 minut, po 30 minutach należy przemieszać granolę, żeby głębsza warstwa lepiej się przypiekła
  • Po pieczeniu dać „odpocząć” przez około 15 minut – granola nabiera wtedy kruchości. Po wystygnięciu dodaj suszone owoce.
  • Przełóż do słoika, granola dobrze przechowuje się do 1 1/2 – 2 tygodni.
  • Jeść z mlekiem, jogurtem, smoothie bowl, czy samą ze słoika !
  • Smacznego!

Dodaj komentarz