Aromatyczny, lekko pikantny makaron z kimchi i dymką

Kapusta pekińska po koreańsku

Kimchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. Jest to kiszona kapusta pekińska (najczęściej) ze sproszkowaną papryczką chili – jest zatem dość intensywna i pikantna w smaku. Według internetowych źródeł, przeciętny, dorosły Koreańczyk spożywa od 50g do 200g kimchi, a sposób jej przygotowania kimjang został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co ciekawe, podczas wybuchu epidemii SARS w 2003 uważano, że kimchi może pomóc w walce z wirusem – te informacje nie zostały potwierdzone przez żadne badania, jednak cena kimchi w tym czasie wzrosła aż o 40%.

Z czym je się kimchi?

Kimchi jest jadane jako samodzielna przystawka lub dodatek do dań głównych. Wielbiciele kimchi na całym świecie opracowują nowe, bardzo ciekawe przepisy. Ja jestem fanką szczególnie smażonego ryżu z kimchi oraz pikantnych nudli. Muszę przyznać, że ja i kimchi to nie była miłość od pierwszego zjedzenia. Bardzo długo w ogóle za nią nie przepadałam, natomiast teraz mogłabym jeść ją codziennie i ze wszystkim.

Przygotowanie: 20 minut Ilość porcji: 2-3

Potrzebne będzie

  • 3 łyżki preferowanego oleju do smażenia,
  • 1 kubek posiekanego kimchi
  • 1/3 kubka soku z marynaty kimchi
  • 1 kubek pak choi
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1-2 łyżki pikantnej pasty gochujang – pasta z papryki chili, kleistego ryżu i fermentowanej soi. To jest pasta, którą naprawdę opłaca się mieć w lodówce. Stanowi bazę wielu azjatyckich sosów i np. wegańskiego ramenu
  • 400g świeżego makaronu 200-250g suchego makaronu azjatyckiego – może być np. ramen lub udon, ale tak naprawdę możecie użyć również spaghetti czy tagiatelle
  • 2-3 łyżki posiekanej dymki – białej i jasnozielonej części – zielona część posiekana do posypania na wierzch
  • prażony sezam
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na woku lub patelni rozgrzej olej – dodaj posiekane kimchi, pastę gochujang i pak choi – Smaż przez około 3-5 minut często mieszając.
  2. Dodaj sok z kimchi, bulion, czosnek. Smaż kolejne 5 minut do częściowe redukcji sosu. Na końcu dodaj połowę posiekanej dymki
  3. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ja kupuje na targu świeży makaron, który muszę gotować przez około 10-15 sekund.
  4. Dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj dokładnie.
  5. Serwuj od razu posypany resztą białej części i zieloną częścią dymki oraz prażonym sezamem
  6. Smacznego !

Dodaj komentarz